Verklarende woordenlijst

Aanmelding zoekmachines door provider : De hostingprovider meldt uw website voor u aan bij bepaalde zoekmachines.
Access Provider : Een provider die de toegang regelt tot het internet voor zijn gebruikers. De gebruiker maakt verbinding met de provider, dat kan via telefoon, kabel, satelliet en stopcontact.
ActiveX controls : Met deze technologie van Microsoft kunnen gegevens tussen toepassingen worden uitgewisseld. ActiveX wordt voornamelijk gebruikt voor het ontwikkelen van interactieve toepassingen en de inhoud van webpagina’s.
Aliassen : Een virtueel e-mail adres. Er komen meerdere e-mail adressen op 1 mailaccount binnen.
AMS-IX member : Amsterdam Internet Exchange. Hier vindt de interconnectie en uitwisseling plaats van IP verkeer.
Anonymous FTP : De file-server is openbaar. U hebt dus geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig.
APOP secure : Een protocol dat als extra beveiliging de normaal gesproken niet gecodeerde wachtwoorden versleuteld (met betrekking tot pop3 e-mail).
Back-up : Er wordt (meestal dagelijks) een kopie gemaakt van de bestanden op de server. Een back-up zorgt er voor dat als de bestanden worden uitgewist er altijd een kopie aanwezig is.
Batched SMTP : De e-mail van een aantal gebruikers wordt in één keer binnen gehaald.
Betaling/E-commerce script : Mogelijkheid om betalingen via het internet te verrichten.
C en C++ : De letter C slaat op een bekende computerprogrammeertaal ontwikkeld door de firma Bell Laboratories. (Verdere ontwikkelingen waren C++ en Java).
Cabinet : Een cabinet, ook wel rack geheten is de kast waar servers in geplaatst worden. Een cabinet is gemiddeld 42U (42 units) hoog, dat betekent dat er 42 servers in kunnen.
CGI-scripts (gebruik eigen CGI-scripts) : Common Gateway Interface Standaard voor een programmeerinterface waarmee wordt bepaald hoe het http-protocol en een programma met elkaar kunnen communiceren.
CGI-scripts (Voorgeïnstalleerde CGI-scripts) : De CGI-scripts zijn al geïnstalleerd door de hostingprovider.
Cold Fusion : Systeem om databases te onsluiten of om interactieve internetpagina’s te maken.
Controlpanel (online) : Hiermee kan u via de browser uw website beheren. Het is mogelijk om bijvoorbeeld: e-mail adressen en aliassen aan te maken en te veranderen, subdomeinen veranderen, kijken hoeveel mb u nog kan gebruiken etc.
Database : Een verzameling gedigitaliseerde gegevens die gestructureerd zijn opgeslagen. Deze gegevens kunnen bestaan uit teksten, bibliografische informatie, statistische gegevens. Voor bestanden met feitelijke informatie wordt vaak de term databank gebruikt. Met behulp van een database kan informatie makkelijk verwerkt, opgeslagen en opgevraagd worden.
Dataverkeer : Het aantal gigabytes (GB) dat een website per maand mag genereren. Bijvoorbeeld: een website mag 2 GB per maand genereren (2048 MB). Als uw website 1 MB groot is mag de website dus 2048 per maand opgevraagd worden. Let er echter wel op: Een bezoeker bekijkt bijna nooit de hele website.
Downtime : Downtime is de periode dat een server niet beschikbaar is voor het publiek. De server is dan down, en zit in zijn downtime.
E-mail forwarding : Het doorsturen van e-mail naar een ander adres. Zeer handig als u meerdere e-mail adressen op één account wil ontvangen.
Frontpage extensies : Ondersteuning voor een programma van Microsoft waarmee websites kunnen worden gemaakt.
FTP toegang : File Transfer Protocol; veel gebruikte standaard om bestanden te versturen en ontvangen.
Full Duplex : Men kan tegelijkertijd data heen en terug sturen over een ethernet verbinding.
Inbel account : Een persoonlijke inbel-internetaansluiting.
InterNIC : InterNIC is een organisatie die de registratie van de meeste domeinnamen controleert. Het InterNIC is een coöperatieve activiteit van de National Science Foundation, Network Solutions, Inc. en AT&T.
JDBC : JAVA-systeem dat uniforme interface biedt aan programmeurs. Het vangt de verscheidenheid van databasesystemen op door de installatie van afzonderlijke driver software.
JSP : Afkorting van Java Server Page. Vergelijkbaar met ASP maar dan bestuurd door Java-programmatuur.
Mailinglist : Hiermee kan u gemakkelijk een grote groep mensen in één keer een e-mail sturen.
MB : Megabyte, een eenheid die gebruikt wordt om opslagcapaciteit aan te geven. 1 MB = 1024 kilobyte (kb). Duizend kb is één megabyte. Als je meer plaatjes, videobestanden etc. gebruikt heb je meer MB opslagcapaciteit nodig.
Monitoring : De hostingprovider controleert of uw website (24 uur per dag) online is.
MsSQL : Programmeertaal van Microsoft voor het ophalen van gegevens uit een database.
Nameserver : Een nameserver is een programma dat een domeinnaam vertaalt naar een IP-adres en. Als er gebruikt wordt gemaakt van een namerserver kunnen internetgebruikers de website via de domeinnaam betreden. Als hiervan geen gebruik wordt gemaakt kan dit alleen via het IP-adres.
Oracle : Bedrijf dat databasesystemen en hulpsoftware voor het ontwikkelen van databases op de markt brengt.
Password beveiligde directory : Beveiligende mappen. U bepaalt zelf welke mappen u beveiligd met loginnaam en wachtwoord.
Perl : Practical Extraction and Report Language. Populaire programmeertaal om CGI-scripts voor toepassingen voor UNIX-systemen.
PHP : Personal Homepage form interPreter. Toepassing die HTML-formulieren kan verwerken. PHP is in feite scripttaal op de server. PHP wordt tevens gebruikt om dynamische gegenereerde pagina’s te maken.
Point to Point : Verbindingen tussen verschillende locaties. Ze sturen het verkeer tussen deze twee locaties.
POP : Het protocol dat gebruikt wordt door mailcliënten om berichten van een mail-server te openen. Er zijn drie versies: POP1, POP2 en POP3 waarbij het getal verwijst naar de verschillede versienummers van het protocol.
Python : Een geïntegreerde, interactieve, objectgeoriënteerde programmeertaal.
Real Audio : Een geluidsfragment dat direct via het internet te beluisteren is. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is het muziekje bij een presentatie op een website van een website-desingbedrijf.
Real Video : Een video fragment dat direct via het internet te zien is.
Real-time creditcard afhandeling : In tegenstelling tot het handmatig verwerken van creditcard informatie en geldtransacties, worden orders online verwerkt.
Server : Een computer die 24 uur verbonden is met internet en waarop internetpagina’s staan, wordt server genoemd.
SIDN (lid SIDN) : De hostingprovider is lid van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. SIDN verzorgt de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen.
SMS-diensten : Short Message Service. Ringtones, logo’s, berichten over de server etc. ontvangen op de mobiele telefoon.
SSH : Een programma waarmee men veilig in kan loggen over het netwerk met een andere computer.
SSI : Server Side Include is een HTML instructie. Een webserver neemt dynamisch gegevens op.
SSL : Secure Sockets Layer. Een beveiligingsstandaard die zodanig is ontwikkeld dat het niet onderschept kan worden. Hiermee kan u snel en veilig gegevens uitwisselen tussen een website en een browser
Statistieken : Statistieken geven informatie over de bezoekers. Zoals aantallen, browsergebruik, gebruikte zoekwoorden etc.
Subdomein : Een domein binnen een domein.( bijv. webmaster.eigenstart.nl )
Sybase : Sybase is een grote onafhankelijk softwarebedrijf en onder andere leverancier van database servers.
T1 : Een hoge snelheidsverbinding met het internet met een hoge bandbreedte. T1 verbindingen leveren informatie met 1.5444 megabits per seconde.
T3 : Een hoge snelheidsverbinding met het internet met een hoge bandbreedte. T3 verbindingen leveren informatie met 44.746 megabits per seconde.
Tcl : Tool Command Language. Scripttaal
Telnet : Een programma waarmee men zich kan aanmelden op een andere computer. Telnet is een protocol om je met de ene computer aan te melden op de andere (met gebruikersnaam en wachtwoord). Ook als de computer geen gebruik maakt van het TCP/IP protocol, zoals een mainframecomputer.
U (Unit) : Hiermee worden servers van een bepaalde hoogte aangeduid. De meeste servers zijn 1U groot. In een cabinet (of rack) passen gemiddeld 42U servers.
Virusscan op mail : De hostingprovider scant de e-mail op virussen voordat het wordt opgehaald.
WAP-diensten : Internnetten via de telefoon. Toepassingen: e-mail, actuele informatie en chatten.
Webmail : U kan uw e-mail online bekijken en versturen via de browser. Voorbeelden hiervan zijn Hotmail en mail.nl
Whois : Een programma waarmee de informatie van domeinnamen van InterNIC geraadpleegd kan worden. Zo kan de eigenaar van een domeinnaam worden achterhaald. Als u een eigen website wilt maken is het verstandig om whois te raadplegen om er zeker van te zijn dat de naam nog niet in gebruik is.

Eduard Deckers
Al enige tijd worden mijn websites gehost door Webburo Noord Nederland. Ik ben buitengewoon te spreken door de service die wordt verleend. Hij is snel, doeltreffend en zeer prettig. Als ZZPer heb ik totaal geen omkijken naar dit aspect van mijn werk en dat is zeer plezierig. Dank hiervoor!
Ronald Rentenaar
Ben al jaren, naar volle tevredenheid, gebruik van de services van Webburo Noord Nederland / Web2Host. De supportdesk (in het bijzonder René Scholten) is snel en kundig. Op een emailtje met een vraag heb je in no-time een antwoord. Ik zou zeggen ga zo door!
Hans van Hove
Al ruim 20 jaar met mijn websites bij Digihosting.nl en zelden een probleem gehad, die enkele keer altijd goed geholpen.
Nu ik mijn hostingpakket wilde reorganiseren kreeg ik prima advies en een voordeliger nieuw pakket.
Martijn Liemburg
Sinds jaar en dag maakt gebruik van de hostingdiensten. Top dienstverlening, keurige en prettige communicatie en aardige mensen. Zeer tevreden.
Bigbagsiergrind nl
Een paar maanden geleden heeft Webburo voor ons een website gebouwd. Wij zijn super tevreden met het resultaat.

-Het team van Bigbagsiergrind.nl